Sporditarbed, spordivarustus e-spordipood:sportlik.ee

 

Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Kas teate, mida müüs Leibur 2017.aastal 11 740 337 viilu, Fazer 10 500 000 viilu ja Eesti Pagar 50 597 811 viilu? Õige vastus on täisterast pagaritooteid. Just neid päris õigeid täisteratooteid, mis sisaldavad vähemalt 50 protsenti täisterast koostisosi.

Lõunaeestlane uuris, mida huvitavat ja maitsvat pagariletilt täisteranimetuse alt leida võib.

Juba 2 aastat on kodumaises toiduainetööstuses kehtinud Maaeluministeeriumi, Tervise Arengu Instituudi ja Eesti toiduainetööstuse poolt allkirjastatud Täistera mõiste kasutamise Hea tava, mis näeb ette, et täisteratoode ei ole igasugune pagaritoode, vaid selline, milles kasutatud teraviljast vähemalt 50 protsenti on täistera. Alates kokkuleppe allkirjastamisest on meie suurimad pagaritööstused Leibur, Eesti Pagar ja Fazer toonud turule mitmeid uusi ja põnevaid täisteratooteid. Tutvustame nüüd mõnda neist, mida tasub järgmisel korral kindlasti maitsta.

Leiburi Oat Fit Kaeraröst: 51 protsenti teraviljast on täisterakaer (erinevad kaerafraktsioonid – jahu, terad, helbed, kliid, kiud). Uus unikaalselt kõrge kaerasisaldusega tervislik täisteraröst ja tegija täisteramaailmas! Tegemist on kõige kõrgema kaerasisaldusega tootega turul 100 protsenti Kaerasüdame järel. Pange tähele, et see on madala suhkrusisaldusega, kõigest 2,6 protsenti. Kes varem ei teadnud, siis täisteratooted on peamiseks kiudainete allikaks meie toidus ja Leiburi Kaeraröst on tõeliselt kiudainerikas valik saiariiulis. Kiudained ei toida otseselt meie keha, vaid on tugevalt seotud seedesüsteemi korrashoiuga. Lahustuvad kiudained seovad end seedekulglas üleliigsete rasvaosakestega ja transpordivad neid kehast välja, vähendades nõnda halva kolesterooli taset. Need aitavad reguleerida ka keha suhkrukasutust, hoides näljatunnet kontrolli all ja veresuhkrut tasakaalus. Mittelahustuvad kiudained suurendavad toidukördi mahtu, kiirendavad selle edasiliikumist peensooles ja soodustavad lima eritumist jämesooles, tagades korrapärasuse ja aidates vältida kõhukinnisust. Kiudained, mida meie organism lahustada ei suuda, on vajalikuks toiduks meie seedetraktis elutsevatele mikroorganismidele.

Selle kaerarösti koostisest moodustavad kiudained lausa 6 protsenti. Samuti paistab uus kaeraröst silma kõrge valgusisaldusega – 13 protsenti. Lõunaeestlase toimetus soovitab võimalusel röstida!

Fazeri Finest Maakodu Täistera 5-viljasepik: sisaldab 51 protsenti täistera (koostises on 5 vilja täisterahelbed: rukis, kaer, tatar, oder, nisu). Täisteratooted sisaldavad nii lahustuvaid kui lahustumatuid kiudaineid, mis tekitavad täiskõhutunde, kuid ei anna samas liiga palju toiduenergiat. Ka Maakodu Täistera 5-viljasepik on heaks kiudaineallikaks, sest 100 grammis tootes on 4,5 grammi kiudaineid. Sobib hästi neile, kes peavad lugu saledamast taljest, kuna sarnaselt teistele tootjatele, paistab silma madala suhkrusisaldusega ja on valgurikas (100 grammis tootes 12 grammi). Super täisteravõileiva alus!

Eesti Pagari Täistera tasku kõrvitsa- ja päevalilleseemnetega: teraviljakoostisosadest on 62 protsenti täistera. Traditsiooniliselt kääritatud juuretisega ja ilma lisatud pärmita palaleib on mõnusa traditsioonilise maitsega, lisaks paistab silma mõnusalt rohke seemnekattega- valmistamisel on lisatud 23 protsenti seemneid ja terasid. Taaskord on positiivne see, et tootjad panevad rõhku tervislikkusele- ka Eesti Pagari Täistera tasku on madala suhkrusisaldusega. Proovisime teha võileib- hamburgeri: röstrisse, mõnus viil võid, avokaadot, juustu ja tomatit vahele ning kiire ja tervislik eine ongi valmis.

Eesti Pagari Täistera kaeratasku linaseemnetega: teravilja koostisosadest on 64 protsenti täistera. Kaeratasku paistab silma maheda ja kergelt magusa maitsega. Külma võileivana on palaleib pehme, röstris läheb mõnusalt krõbedaks. Juba pakendil on välja toodud, et kaeras sisalduv beetaglükaan vähendab kolesterooli ning ühtlasi on kaeratasku hea valguallikas. Seekord on kasutatud 21 protsenti seemneid ja kaeraterasid. Tavalise soola asemel on taskus Himaalaja sool.

Leiburi Rukkipala Hõrk ja õhuke: 74 protsenti teraviljast on täisterarukis. Kes siis ei teaks kõigi poolt armastatud Rukkipala klassikalist versiooni, mis nüüd on saanud uue hõrgu ja õhukese kaaslase. Täiesti uus toode turul, ainulaadne juuretisene maitse mitmekordselt kontsentreeritult kujul. Ilma lisatud suhkruta ja eristuvalt kõrge kiudainesisaldusega – 13 protsenti! Õhuke viil, mis sisaldab 46 kcal, kuid maitseb nagu TOP1 leib! Hitihoiatus.

Fazer läätse ja bataadiga juurika täistera palaleivake: kasutatud teraviljast 70 protsenti on täistera.  Samuti hea nii röstris küpsetatult kui ka niisama võileivana süüa. Pakis on neli palakest, mis täpselt ühe perekonna eine mõõdu välja annavad. Kiudaineid koostisest 7,5 protsenti ja valke 14,7 protsenti.

Viimased uudised