Tel. 5897 3482‬
info@lounaeestlane.ee

Rõuge kool pakub alates detsembrist osaliselt mahedast toorainest valmistatud koolitoitu. Tegu on pilootprojektiga, et selgitada välja mahetoidule üleminekuga kaasnevad väljakutsed ning projekti õnnestumisel minna mahetoidule püsivalt üle alates 2020. aastast.

Esialgu piloteerib kool maheda toorainega kartuli, munade ja mitme kuivaine osas, mis moodustavad kogu menüüst mahuka osa. Kui lastele toit maitseb ja köök muutustega kohaneb, soovitakse aegamööda võtta mahedana kasutusel ka teised toorainegrupid.

„Me läheme edasi samm-sammult,“ rääkis projekti eestvedaja Britt Vahter MTÜst Rõuge kool. „Selge on see, et mahe tooraine on paljudes kaubagruppides kallim kui tavatooraine. Hetkel võtame mahedana kasutusele need kaubagrupid, mille hind on jõukohane. Aegamööda aga otsime juurde ka uusi. Loodame väga, et kui me oleme juba välja öelnud, et soovime lastele pakkuda mahedat koolitoitu, siis ka tootjad kohanevad meie vajaduste ja võimalustega ning lõpuks jõuame selleni, kus koolitoit ongi nii mahe, kui see tänapäeval mõistlikult võimalik on,“ sõnas Vahter.

„Rõuge kooli kokad mõtlevad tegelikult kogu aeg toidu tervislikkusele: näiteks on menüüs palju aedvilju ja täisteratooteid, poolfabrikaate kuigi meelsasti ei kasutata,“ rääkis Rõuge kooli direktor Toomas Raju. „Idee hakata teadlikumalt kasutama ka mahedat toorainet tuli lapsevanematelt. Kool on selliste algatustega rõõmuga nõus, sest lõpuks soovime ju kõik lastele pakkuda tervislikumat keskkonda, sealhulgas toitu,“ sõnas Raju.

16. novembril kell 18.00-20.00 toimub Rõuge koolis perepäev, kus maheda koolitoidu ideed tutvustab Britt Vahter MTÜ-st Rõuge Kool ning maailma kogemusest maheda koolitoiduga räägib Mahepõllumajanduse Koostöökogu ja Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskuse esindaja Merit Mikk. Samal ajal saavad lapsed osaleda fruktodisaini õpitoas. Kell 19 avab kooli sööklas uksed tervisliku tänavatoidu restoran, mille road on valminud telesaate Eesti parim pagar II hooaja hobikokkade juhendamisel koolilaste endi käe all.

Projekti eestvedajad tänavad Kaja Keskküla Lõuna-Eesti Toiduvõrgustikust ja Uma Meki projektijuhti Esta Froschi, kes on oma teadmiste ja nõuga olnud abiks idee läbimõtlemisel ja rakendamisel. Samuti tänavad eestvedajad Rõuge valda, kes on igati valmis kaasa aitama projekti õnnestumisele.

Kommentaarid

Viimased uudised