Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Euroopa Komisjoni uue määruse järgi tohivad friikartulid ehk friikad olla värvilt helekuldkollased. Tumedat värvi friikaid peetakse tervisele kahjulikeks.

Nimelt leiab Euroopa Komisjon, et friikate värvi muudab akrüülamiid ja ja selle suurem sisaldus on vähki tekitava toimega.

Uus määrus ei puuduta ainult õlis praetud friikaid, vaid ka kartulilaaste, leiba, helbeid, müslit, küpsiseid, saiakesi, kooke ja isegi kohvi. Akrüülamiidi võib olla paljudes toiduainetes.

Alates 11. detsembrist jõustuv määrus puudutab põhiliselt toidukohtades pakutavaid friikartuleid. Nii peavad friikad olema pärast praadimist heledamad kui nad praegu on.

Määrusega antakse toiduainete tootjatele täpsed juhised, kuidas friikad peavad olema valmistatud. Nõnda on toidukohtadel aega kuni 11. detsembrini kasutada ära liiga pruuniks praetud kartulid. See puudutab ainult söögikohti – kodus võib igaüks praadida oma kartulid nii pruuniks kui soovib.

Edaspidi peavad friikaid valmistavad ettevõtted kartuleid enne praadimist testima. Kasutatavates kartulites peab olema võimalikult vähe pruunistavaid aineid, need on suhkrud nagu fruktoos ja glükoos ning asparagiin. Enne tootmist tuleb kartulitega teha proovipraadimisi.

Friikate tootjad peavad restoranidele andma juhised, kui kaua ja mis kuumusel tuleks kartuleid praadida.

Euroopa Liidu riikides valmistatakse ette kampaaniaid, millised peaks pakutavad kartulid olema. Söögikohtadele antakse ette vastavad värvikaardid. Mitmetes söögikohtades, näiteks McDonalds’ites on vastavad värvikaardid juba kasutusel.

Teoreetiliselt peaks nii kliendid kui söögikohtade töötajad tulevikus olema võimelised värvikaardi või piltide järgi otsustama, kas pakutavad friikad on kõlbulikud või mitte.

Viimased uudised