Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Tunnustatud Võru metallikunstnik ja sepp Ivar Feldmann ütles Võru uue keskväljaku kohta, et ta tunneb ennast seal nagu võõras kohas. Tema väitel on väljakul kõle, kuna liiga palju võeti puid maha.

„Esimeses faasis, kui see võsastunud park maha võeti, siis ma olin väga rahul ja õnnelik,” ütles Feldmann, „sai näha korraga kahte kirikut, mis enne oli Võrus võimatu ja kogu väljaku äärne arhitektuur tuli välja ja hakkas tööle. Aga see, mis pärast juhtus, seda on natuke liiga palju.”

„Tunnen ennast siin nagu võõras kohas,” ütles Feldmann ERRi saates OP keskväljakut kommenteerides. „Ma hea meelega siin ei ole. Ma olen käinud seda vaatamas, metalli-inimesena neid töid siin ja arhitektuurihuvilisena, aga siin kaua olla ei taha ja ega siin kedagi eriti ei näe ka.”

Feldmanni sõnul on väljakul kõle, kuna liiga palju võeti puid maha. Samuti on väljakul tema väitel ebamäärast metalli. See on küsitava funktsionaalsusega ja pole näha, et see kuidagi haakuks ümbritseva arhitektuuri ja üldse kogu Võru linna olemusega. „Seda pole millegagi siduda,” märkis Feldmann, „ma ei saa aru, kust niisugune asi tuleb?”

Feldmann tunnistas, et kui ta selle platsi ehitust jälgis, siis tekkis tal mõte, et keegi tahab Rakvere väljakule ikka ära teha. Veel võimsamalt. Feldmann ütles, et ta siis ei teadnud, et autor on sama. Feldmanni sõnul on valgustid liiga hoonete ligidal ja segavad vaateid. Kui autoga sõita, siis eemalt on näha, et seal on mingi risu. Seda on nii palju, et sa ei orienteeru. Sa ei saa aru, kuhu sa pead minema. Isegi jalakäijate ülekäigukoha leidmine tekitab raskusi. Paljud postid on liiga lähedal teele, pöörete peal pead vaatama, et ennast ära ei lõhu või posti ümber ei sõida.

„Praegu on kõik veel huvitav ja tore, aga kui lumi tuleb, siis ma ei tea, mis siin hakkab juhtuma nende püramiididega või nendesamade postidega,” lausus Feldmann. „Tänavad lähevad ju kitsamaks, pööramisraadiused vähenevad.”

Võru keskväljaku aurava purskkaevu kohta ütles Feldmann, et seda võiks nimetada udukaevuks. Tema väitel oleks võinud see udupilv olla mitme meetri kõrgune ja valgustitega rikastatud, aga antud juhul on see õnnetu, jääb mulje nagu oleks veeavarii. „Ilmselt tema kõige suurem pluss on see, et teda polegi näha,” ütles Feldmann purskkaevu kohta.

Linnaruum on inimese seisukohalt väga oluline, kuna inimesed seovad ennast kodukohaga linnaruumi kaudu, ütles Valga vallaarhitekt Jiri Tintera. „Kui teil tulevad külalised ja te saate nendega siin vaikses kesklinnas jalutada ja kohvi juua ja näidata, kui ilus on ümbrus, siis pole see külalise jaoks oluline, kuna ta lahkub kiiresti. See on oluline just teie jaoks, kuna te olete uhke oma kodulinna üle,” lisas ta. „Ja vastupidiselt, kui te olete sunnitud igal hommikul kõndima tööle läbi kesklinna, kus on enamik hoonetest räämas ja keskkond on ebaatraktiivne, siis hakkate kiiresti kahtlema, kas sellel linnal ja teil endal on tulevikku.” Inimesed, kes kahtlevad linna tuleviku suhtes, pole valmis panustama selle linna arengusse. Just kesklinnal on inimeste suhestumises oma kodulinnaga kõige olulisem roll. See on ka põhjus, miks Kagu-Eesti omavalitsused võtsid kiiresti pakkumise vastu, ütles Tintera. Omavalitsused said aru, et see on viis, kuidas inimesi hoida. Kui kohalik inimene ei käi keskväljakul, siis on midagi valesti.

Tintera kiitis Tõrvat, kuna algselt polnud Tõrvale plaanis uut keskväljakut, vaid ainult maakonnakeskustele, aga Tõrva oli keskväljaku uuendamisest pikalt unistanud ja pressis end sisse. Ühtlasi oli Tõrva ainus, kes suutis oma väljaku tähtajaks, vabariigi 100. aastapäevaks valmis ehitada.

Arhitektuurikriitik Karin Paulus ütles, et omavalitsustel oli võimalus keskväljakute arhitektuurikonkursil kaasa rääkida, linnaarhitektid ja omavalitsejad on saanud olla aktiivsed, iseasi, kas nad on seda alati teinud. Žüriisse olid samuti kaasatud omavalitsuste esindajad.

Võru kohta ütles Paulus, et see on kõige pretensioonikam ja julgem projekt. „See on natuke pöörane, väljakutsuv” lisas ta, „ja see kummalisus ongi mõnes mõttes tore, sa ei saa seda lihtsalt mitte tähele panna.” Võrus oli samal kohal varem turuplats, mis oli muutunud üsna metsikuks pargiks ja nüüd saadi see väljak justkui tagasi.

Paulus tunnistas Võru väljaku kohta, et ta oleks olnud tundlikum mõne väljaku ääres oleva hoone suhtes. Samas on tema väitel tore, et on originaalsed Võru linna nimest inspiratsiooni saanud kummalised tänavalaternad ja kompositsioonivormid. Ta lisas, et ta pole kindel, et ilma nendeta oleks see lahendus olnud samavõrra kandev.

Kommentaarid

Viimased uudised