Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Pildil Jürgen Rooste (vasakul), koos tuntud soome luuletaja Tapani Kinnuneniga (paremal). Kujutis: Facebook

Võru Stedingu maja kirjandusõhtute sari jätkub! Homme, teisipäeval, 27. veebruaril kell 18 õhtul saab Stedingus nautida tõelist maiuspala – üles astub Eesti luule üks eredaim staar, võiks öelda, et isegi rokkstaar, Jürgen Rooste ning lisaks temale kohalik poeet Karelus, noor andekas luuletaja Marcus Müürsepp ja Põlva bänd Halogen.

Mitmeid luulekogusid avaldanud ja hulka autasusid ning preemiaid võitnud luuletaja Jürgen Rooste ütles intervjuus Lõunaeestlasele, et on ka varem Lõuna-Eestis esinemas käinud ning mälestused on siit head. „Viimasel ajal olen küll vähem sattund, kuigi üks väheseid põgenemis-puhkusi, mis me kallimaga ette võtsime, oli just aastake tagasi Võrru,” sõnas ta. „Vanasti ma olin – tähendab, olen siiani! – suur lõunafänn, keele pärast ja inimeste vaimu, hingamise pärast. Lihtsalt ma pole sellega enam aktiivselt tegelda osanud või suutnud, kuidagi raisand oma aja muudele asjadele. Aga lõuna vaim ja keel on kõvad.”

Küsimusele, kuidas ta end luulekaugele inimesele tutvustaks, vastas lisaks luuletajaks olemisele nii ajakirjaniku kui õpetaja ametit proovinud Rooste: „Ma arvasin ka võib-olla teismelisena veel, et olen luulekauge. Kuigi tuli välja, et lugesin ja kuulasin ehk rohkem kui teised. Siis kuidagi tuli endal see haigus pääle ja ikka hullusti. Et siis: luuletõbine, hull inimene. Mulle meeldib laulda ja jõriseda oma luulet, meeldib muinasjutte rääkida. Lugemine ja kirjutamine on mu elu norm, see töö, mis ma endaga ja ümbritsevaga teen, et ka inimene olla. Eks ma olen muid ameteid ka proovind, aga see on mu loomulik kutsumus. Elada tekstis, elada raamatute ja sõnade ja laulude keskel. Palju asju on ju, võiks romaani kirjutada sellest, aga neid elulooraamatuid on nii palju, mind huvitab elu talletamine küll, aga teistmoodi, fragmentaarsemalt. Ja eesti keel on minu töörist, minu relv. Ma olen keelenats, aga mitte ses mõttes, et ma tahaks keelepuhtust või ajaks õigekirja taga või … jumal hoidku selle eest, mida kummalisem-rikkam-elavam see keel on ja saab, seda parem! Ma olen keelenats, sest eesti keel on see, mis teeb meid eriliseks, teeb meid milleski kogunisti maailmaparimaiks. Võro kiil samamuudu. Olgu ta siis eesti keele sees üks metsikum osa või kogunisti omaette keel, mis ta olemuslikult ju ongi. Keel on vabaduse allikas. Ja minu jaoks üks põhiline olemise ja selle olemasolemise väljendamise vahend.”

Roostega koos saab Stedingus esinemas näha noort kohalikku luuletajat nimega Marcus Müürsepp (19), kes on Võru gümnaasiumi abiturient. Marcus ütles, et hakkas aktiivselt  luuletusi kirjutama 14-15-aastaselt ning tema põhilisteks teemadeks on kosmos, loodus ning inimene. Inspiratsiooni saab ta hiphopist, kus tema lemmikuteks on sellised artistid nagu Genka ja Põhjamaade Hirm. Luuletusi on Marcusel 100 ringis, ta on pidanud koos kaaslastega luuleblogi ja osalenud mitmel korral noorte Luuleprõmmil ehk Poetry Slam’il, kus on tulnud auhinnalisele kohale.

Peale Rooste ja Müürsepa saab taaskord kuulda Võrus elavat tuntud poeeti Karelust ning Põlva ansamblit Halogen, kelle Rooste lubas endaga kaasa võtta. „Ansambel Halogen’i tüübid lubasid ka kohale tulla ja teevad äkki luuletuste vahele mõne laulu ja võib-olla teen midagi koos nendega,” ütles Rooste.

Seega homme õhtul kell kuus Stedingus Eesti luule üks suuremaid staare Jürgen Rooste koos bändiga Halogen ning Võru poeedid Karelus ja Marcus Müürsepp! Kes kohale tuleb, ei kahetse kindlasti.

Kirjandusüritust toetab Ränduri külalistemaja, kus Tallinnast kohale saabuv Jürgen Rooste Võrus olles peatub. Suur tänu!

IRJA TÄHISMAA

Viimased uudised