Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Margo Paluoja. Foto: Nikita Duško

Eesti inimesed on andekad. Nad armastavad ise kodus kokata ja erinevaid maitesemeeli testida, aga hindavad ka restoranide mekki ja maiku.

Aga on veel üks trend, mis aastatega üha tugevamaks muutub – salajased ja poolsalajased koduköögid ja privaatrestoranid, kus ei ole klassikalist menüüd, kellaaegu ega muid toidumaailma reegleid.

Kui rahvusvahelised restoranigiidid Michelin ja Falstaff hindaksid lisaks restoranidele ka privaatseid õhtusööke, oleks ühel peidetud pärlil Lõuna-Eestis potentsiaali pälvida nii tärn kui tunnustus. Äsja toimus Otepääl Truuta puhkemajas Margo Paluoja kokku pandud kaheksakäiguline õhtusöök, mida kohalikud gurmaanid hindavad ülivõrdes. Kahe nädala pärast on igal huvilisel samuti võimalus Margo Paluoja hõrgust maitserännakust osa saada, sest jaanuari keskel avab Truuta puhkemajas asuv privaatrestoran kaheks õhtuks uksed ka tavakülastajatele.

Unistus Jaapanist

„Mulle ei meeldi, kui mind kokaks kutsutakse,” märgib kümme aastat tagasi Eesti noorkoka tiitli ning viis aastat tagasi parima peakoka tiitli pälvinud Margo Paluoja (36). „Ma teen  lihtsalt süüa.” Nii ongi nomad chef Margo Paluoja teinud varasemalt süüa Fellini kohvikus Viljandis, Parrot Minibaris Tallinnas ja vaid mõni aasta tagasi koroona tõttu uksed sulgenud Jaapani restoranis Yakitori.

Yakitori Tallinn oli Margo enda ja ühtlasi Eesti esimene yakitori restoran. Mõte avada Tallinnas autentne Jaapani restoran sündis kaheksa aastat tagasi, kui Margo YouTube’s ühe yakitori meistri video peale sattus. „Olin võlutud, kuidas see tüüp Tokyo äärelinnas lõõmavate süte peal vardas kanaliha grillis ja teadsin, et pean tema juurde sööma minema,” räägib Margo. Kolm aastat hiljem istus Margo Tokyo äärelinnas yakitori meistri juures leti taga. Aasta hiljem avas Pronksi tänaval uksed Yakitori Tallinn.

Jaapani keeles tähendab yakitori grillitud linnuliha, mida grillitakse vardas spetsiaalse söe peal kiirelt ja kuumalt küpseks ning süüakse otse üle leti. „Sa sööd seda, mida näed ja näed seda, mida sa sööd. Sul ei ole mitte millegi taha pugeda,” kirjeldab Margo iidse Jaapani grillkunsti võlusid, mis teda hetkega võlusid.

Restoranil olid suured plaanid, muuhulgas unistus laieneda naabrite juurde Riiga ja Helsingisse. Aga siis tuli koroona. „Oli segane aeg majanduses ja väga halb aeg restorani avamiseks. Samas tean ka seda, et olime ajast selgelt ees – inimesed ei saanud lõpuni aru, mida me päriselt tegime,” räägib Margo, kes usub, et ehk ühel päeval on siiski Eestis taas yakitori.

Tokyost Truutale

Täna saavad Margo loomingut nautida vähesed, aga valitud toiduajakirjanike seltskond kohtus siiski novembri alguses Otepääl Truuta puhkemajas toimunud kaheksakäigulisel õhtusöögil, mida hinnati Michelini tärni vääriliseks. Kusjuures, maailma köökidest inspireeritud õhtusöögi kõik kaheksa käiku jäid saladuseks kuni serveerimiseni.

Esimese käiguna jõudis taldrikule hurmaa, täpsemini selle põneva puuvilja kaks eri poolust – mirinis pehmeks küpsenud hurmaa ja hoshikagi ehk jaapanipäraselt kuivatatud hurmaa. Viimane rippus Margo köögis koorituna nööri otsas ja osalise päikese käes mitu nädalat enne õhtusööki. „Soojas toas muutub hurmaa pealispind nahkjaks, sisu aga marmelaadiks,” selgitab Margo traditsioonilise Jaapani maiuse hoshikagi tekstuuri ja maitset.

Muuhulgas said õhtusöögi külalised proovida ka Margo tõlgendust külmast hispaaniapärasest mandlisupist ajo blanco’st, pikalt timmitud Tai karrit (sel korral maitsemeelte puhastamise eesmärgil magusana), ning peedi nosottot ehk mugandust traditsioonilisest Malta toidust nosottost, kus kartuli, mereannipuljongi ja krevettide asemel kasutas Margo hoopis küpsetatud ja vinnutatud peeti ning toorest kammkarpi.

Maailmaränduri maitserännak

Tegu oli esimese omanäolise õhtusöögiga Truutal, aga sugugi mitte viimasega. Juba 19. ja 20. jaanuaril toimuvad Margo Paluoja eestvedamisel Truuta puhkemajas kaks eriõhtusööki, kuhu saavad koha soetada kõik huvilised.

Kaunite järvesilmade ja Otepää üles-alla lookleva kuppelmaastiku vahelt leiab lisaks toidunaudingule midagi ka hingele ja füüsisele. Karjamaal ja koplis kappavad hobused ja ponid ning soovi korral saab peremehelt Toomaselt ja perenaiselt Mariselt hommikukohvi peale värsket kitsepiima paluda.

Nii nagu novembris, viivad ka jaanuaris toimuvad õhtusöögid Truutal põnevale maitserännakule ümber maailma. „Kindlasti ei paku ma Lõuna-Eesti metsade vahelt korjatud kukeseeni ega rohumaa lihaveise steiki, vaid põnevaid vürtse ja maitseid Aasiast, Jaapanist ja kaugemaltki,” rääkis Margo, et ujubki teistest kokkadest vastuvoolu ja laseb elul ennast ja teisi üllatada.

Margo Palupoja maailma maitsetest inspireeritud õhtusöögid toimuvad Otepääl Truuta puhkemajas 19. ja 20. jaanuaril algusega kell 19.00. Lisainfo www.facebook.com/truuta.ee.

Viimased uudised