Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Foto: Pexels.com

Krõbedad friikartulid, paneeritud köögiviljad või voolava sisuga juustupallid – kuumas õlis frititud toidud panevad enamikel suu vett jooksma. Nende toitude nautimiseks ei pea tingimata külastama restorani. Muretsedes endale koju fritüüri ja valmista kõiki neid maitsvaid snäkke loetud minutitega.

Seadmete valik on suur ja tekib küsimus, mille alusel valida parim fritüür. Esmalt peaksid tegema kõige olulisema otsuse, kas soovid soetada õliga töötava seadme või on sinu valikuks kuumaõhu fritüür. Kuumaõhu fritüür valmistab toite neid igast küljest soojendades, kasutades selleks õli asemele kuuma õhku. Sarnaselt tavalisele fritüürile saab toit väljast krõbe ja seest mahlane.

Panime kokku viis lihtsat nõuannet, kuidas valida endale sobiv fritüür.

Vali fritüür, mis on piisava mahutavusega

Fritüüride suurused on vägagi erinevad. Väiksemad fritüürid mahutavad alla liitri õli ja suured seadmed jäävad 5-6 l  kanti. See on suur erinevus ja tähendab, et väikesest fritüürist piisab snäkkide kiireks valmistamiseks, aga suure mitmeliitrise fritüüriga saab valmistada korraliku portsu friikartuleid.

Kui valid endale liiga väikese seadme ja lisad sinna korraga liiga palju toitu, ei saa see korralikult krõbedaks ja võib jääda nätskeks. Enamasti frititakse külmutatud toitu ja see jahutab õli temperatuuri veelgi.

Ära unusta fritüüri välist suurust

Fritüüri valimisel ära unusta oma töölaua vaba ruumi ja köögikappide asetust. Mõõda, kui palju ruumi sul tasapinna ja köögikappide vahel on, et fritüür sinna ära mahuks. Kindlasti vaata, et sul oleks tööpinnal sobivas asukohas fritüüri jaoks voolu.

Kõige parem asukoht oleks õhupuhasti all või lähedal, et toiduvalmistamise ajal ei lenduks laiali rasv ja lõhnad.

Vali lihtsasti hooldatav seade

Kui plaanid fritüüri tihti kasutada, teeb meele mõruks pidev keeruline puhastamine ja hooldus. Vali fritüür, mille osasid saab pesta näiteks nõudepesumasinas, see teeb puhastamise lihtsamaks. Mugavust annab juurde, kui õli saab seadmest välja lasta, ilma fritüüri kuumutamata.

Palju väliseid detaile ja nuppe tähendavad samuti rohkem puhatamist, kuna sinna jäävad kergelt toidu- ja õlipritsmed.

Ohutus ennekõike

Foto: Unsplash.com

Fritüüris valmistatakse toitu kuuma õliga. Õli temperatuur tõuseb väga kõrgele ja sellega peab olema ettevaatlik. Vali seade, mis lülitab end ise välja, kui õli temperatuur tõuseb liiga kõrgele.

Samuti lisab ohutust taimer, kui unustad seadme kogemata tööle. Läbipaistvast aknast saad ohutult jälgida toidu valmimist ilma fritüüri avamata. Sealt võib pritsida õli või eralduda kuuma auru.

Kõik fritüürid tarbivad elektrit

Kuumas õlis toidu valmistamine on küllaltki suure energiakuluga. Väiksemad fritüürid tarbivad voolu alla kilovati, aga suurte fritüüride energiatarve võib olla isegi 3000 W. Tihe fritüüri kasutamine tõstab kindlasti sinu elektriarvet,seetõttu vali seade, mis on sinu soovidele vastav.

Liiga väike fritüür tähendab, et pead seda mitu korda kasutama piisava portsjoni valmistamiseks, mõistlikum võib olla suurema fritüüri ostmine.

Frititud toidud on väga maitsvad. Ära unusta, et neid toite ei valmista sa ju iga päev. Aeg-ajalt võid endale seda naudingut lubada. Fritüüris valmistatud toitude valik on väga suur, alates kõigile tuntud friikartulitest, aga lisaks saab valmistada krõbedaid köögivilju, taignas kala või karamelliseerida erinevaid puuvilju ja palju muudki.

Krõbedate õlis valmistatud toitude nautimiseks ei pea sa enam külastama restorani või kutsuma toidukullerit. Vajad selleks vaid fritüüri ja sobivat õli. Kui soovid toitu valmistada tervislikumalt, võiks sinu valikuks olla kuumaõhu fritüür.

Suur valik soodsa hinnaga fritüüre ootab sind 1a.ee veebipoes.

Kommentaarid

Viimased uudised