Teadlased leidsid tomatil seose raske haigusega
Avaldatud: 24 november, 2025Tomatite söömise ja Parkinsoni tõve vahel võib olla seos. Seda oletas juba 1989. aastal teadlane Jacob I. Sage. Sage’i sõnul võib tomatite söömine kaasa aidata Parkinsoni tõve tekkele.
Väide oli esialgu vaid möödaminnes öeldud repliik, mille eesmärk oli illustreerida, et haiguse tekke taga on sageli väga keerulised protsessid, mistõttu on peaaegu võimatu nimetada haiguse „põhjust”.
Hiljutise uuringu kohaselt on aga võimalik, et tomatite söömise ja Parkinsoni tõve vahel ongi reaalne seos.
Kokkupuudet pestitsiididega peetakse Parkinsoni tõve riski suurendavaks teguriks. Tomatite kasvatamisel kasutatakse pestitsiide, mis võivad mõjutada närvisüsteemi.
Uuringu kohaselt on pestitsiidide kasutamine põllumajanduses viimastel aastakümnetel kogu maailmas suurenenud. Parkinsoni tõve esinemissagedus seevastu näib kasvavat kõige kiiremini riikides, kus tomatite tootmine kõige rohkem suureneb.
Teadlased rõhutavad, et tomatite ja Parkinsoni tõve vahelise seose hüpotees on spekulatiivne. Nende sõnul ei tõesta uuring, et tomatid on Parkinsoni tõve otsene põhjus.
Siiski loodavad teadlased juhtida tähelepanu pestitsiidide suurenenud kasutamisele, millel võib olla mõju Parkinsoni tõve ja teiste neuroloogiliste haiguste esinemissagedusele.
Uuringust teatas Science Direct.









