Täna on Tõrvas koduköökide päev
Avaldatud: 20 juuli, 2019Kui muidu peetakse Eestis kodukohvikute päevi, siis Tõrvas on täna keskväljakul väljas koduköögid oma hea-paremaga.
Eelmisel aastal osales kuus söögitegijat, tänavu on kohal juba 11 kööki, kus pakutakse rahvusvahelisi hõrgutisi. Täna on valla info kohaselt alates kella 11 väljas järgmised tegijad:
1. Sigrid Perillus ja Co pakuvad see aasta jaanalinnumunast tehtud omletti, värsket kartulit kukeseentega, värsket hapukurki ja kalja. Ehk saab ka uhhaad?
2. Kohvik „Kodukandimehed” ehk Imre, Reno, Aivo ja Co on väljas taas oma eelmise aasta hitiga: päeva aukülaline on pikalt küpsetatud terve siga, mida pakutakse mulkidele mokkamööda kapsaga ja linnavurledele taco vahel. Ülimaitsev barbeque kaste, mis on timmitud põlvest-põlve ja pärandatud isalt pojale ajast, kui Palumetsad olid veel Paulovitsid. Maitsed ja efektne vaatemäng on garanteeritud!
PS! Eelmisest aastast tulenevalt tehti ka oluline vigade parandus: nimelt küpsetama hakatakse mitte hommikul kell kolm, vaid juba täna. Sellega saavutatakse enneolematu liha mahlasus ja pehmus.
3. Kohviku „Toit ja Vein“ tegijad on sommeljee baaskooli lõpetanud ja viinapuude kasvatusega tegelevad kirglikud toiduhuvilised. Neile meeldib katsetada ja avastada uusi maitseid. Toit komplektis veiniga täiendavad teineteist ja lisab väärtust juurde. Osta saab kõike nii eraldi kui komplektis. Ise soovitavad nad katsetada nende poolt kokku pandud komplekte.
4. Kohvik „Klaara“ pakub maapirnipüreesuppi koos karaski ja karulauguvõiga ning paninit, mis on soe grillvõileib koos värske soolakurgiga ja ka kitsejuustu-peedisalatit. Juua saab angervaksa-maasikalimonaad
Ja siit edasi tulevad vaid eri maade köögid: jaapani, itaalia, kreeka, mehhiko ja süüria.
5. Rändresto Bonzai eestvedaja ja peakokk on muusik Andrus Bonzo Albrecht. Koos oma perega rändab ta suviti mööda Eestimaa erinevaid laatasid ja festivale. Bonzai on suuna võtnud Jaapani maitsetele: menüüs on Okonomiyaki, Ramen supp või Miso supp, nuudlid, lisaks Koreapärane hapendatud kapsasalat Kimchi, snäkid ja joogid. Okonomiyaki näol on tegemist on meie mõistes jaapanipärase pitsa/omletiga, baasiks riivitud värske peakapsas ja lisandiks peekon, mereannid vm. Okonomi tähendab otsetõlkes „kuidas sulle meeldib“ ja yaki tähendab „praadimist“. Uuemal ajal lisatakse aga okonomiyaki’dele isegi juustu ja sinki ning mida kõike veel. Klassikaliseks garneeringuks on okonomi kaste, jaapani majonees, roheline sibul ja tuunikala helbed. Jookidest on aukohal Jaapani õlu, ploomivein ja kodumaised alkovabad Punchid.
6. Randel Malm on mehhiko toidu lainel ja pakub oma kohvikus tacosid, pitat, elotesid, mis on grillitud maisitõlvikud. Magustoiduks saab churrosid. Joogiks on astelpajulimonaad ja koduõlu.
7. Eksootikat lisab juurde muidugi ka eelmisel aastal osalenud Andrus Metsniit. See aasta toob mees meieni itaalia köögi. Tema käe all valmivad erinevate pastade ja pastakastete pestode toidud. Lisaks lubas ta, et sooja toidu ja veini ostjaile kingituseks šokolaadi maius värskete puuviljadega.
8. Tõrva Kodus töötab vabatahtlikuna kreeklane Artemis Fasseau. Artemis on Eestis, sest tahab tundma õppida meie kultuuri ning aidata erivajadustega inimestel sulanduda paremini ühiskonda. Aga tänu temale saame seekord sulanduda Kreeka kööki. Ta pakub kreeka salatit, pita leiba, kreekapäraseid kartuleid, käsitöölimonaadi. Magustoiduks kormos, mis on külm magustoit šokolaadi ja küpsistega.
9. Eksootika koha pealt paneb i-le täpi muidugi tuttuus toidu ja toidualaste töötubade korraldamisega tegelev sotsiaalne ettevõte Siin&Sääl. Nende eesmärk on aidata Eestisse saabunud pagulastel kiiremini ja paremini alustada ning kogemusi saada oma ettevõtte asutamisel ja äri ajamisel. Samuti soovivad nad tutvustada ka eestlastele põnevaid maailma toite. Sel korral pakub põnevaid toite Süüria kokk Shereen.
Kui kõht kõike seda täis, siis on paras aeg võtta väike magus amps. Ja seda juba eelmisel aastal osalenud tegijate poolt.
10. Kristel Lindpere on kohal oma kookide ja imeliste puuviljamarmelaadidega ehk pates de fruit`dega. Seekord pakub ta lisaks magusale ka võimalust grillitud hooajalist kala saada. Kui veab, siis näeme ka, kuidas angerjat grillida.
11. Ja muidugi Valga kodukohvik „Magusale hambale“ on siin oma hõrkude kookide ja küpsetistega. Tema kaup osteti eelmisel aasta ära ahvikiirusel. Ehk siis see aasta tuleks magusasõpradel alustada oma rännakut sellest telgist.
Kas suu hakkas vett jooksma?