Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Päästeliidu nõukogu liige demonsteerimas mis juhtub, kui põlevale õlile vett heita. Foto: Tanel Murd

Kodusel toiduvalmistamisel on omad ohud, mille tagajärgi on keeruline likvideerida, kuid mida on väga lihtne ennetada. Piisab vaid ühest hooletusest, mis võib viia elu ja vara ohustava olukorra tekkimiseni. 

Veebruari esimesel päeval sai G4S teate kodusest tulehäire käivitumisest. Kiiresti saadi ühendust kontaktiga, kellelt tuli info, et potis oli õli põlema läinud ja selle tulemusel on kannatada saanud ka köögimööbel. Õnneks ei levinud tulekahju edasi tänu kodaniku teadmistele, kuidas tuld kustutada, kuid olukordasid, kus tulekahju edasi levib on kahjuks mitmeid. 

Millal sina viimati kubu filtreid puhastasid? 

Kõige hullem näide pärineb 2013. aastast, kui Pärnus süttis ajalooline puumaja, mille keldrikorrusel tegutses Vana Villemi pubi. Kuninga 11 asuva hoone tulekahju sai alguse pubi fritüüris süttinud õlist, mis ventilatsiooni kaudu pööningule levis. Maja vahelaed kukkusid sisse ja katus koos sisemusega hävines.

Selline näide on äärmuslik, kuid kubu süttimine elektrilühisest või pannil põlema läinu toidu tõttu on mitmeid. Kubu rasvafiltreid võiks puhastada kord kvartalis kas siis nõudepesumasinas või pesta käsitsi rasvapuhastusvahendiga. Hea oleks võtta lahti vähemalt korra kahe aasta jooksul ka kubu mootori osa ning puhastada selle labasid. Kindlasti ei tohiks mootorisse sattuda vett ega keemiat – puhastada tuleks ainult labasid.

Oluline on märkida, et vahet ei ole, kas on odavam või kallim kubu – lõpptulemusel läheb aparaati sama palju süttimisohtlikku rasva ja puhastama peab seda igal juhul. 

Toidutegemine on nagu autoga sõitmine – kui juhid, siis juhi – kui teed süüa, siis tee süüa

Mõni kuu tagasi läks kodus häiresse Nublu suitsu- ja vingugaasiandur, mille puhul saadi kontaktiga koheselt ühendust ja päästeabi inimesed ei soovinud. Olukorra lähemal uurimisel saadi teada, et isik oli poti võiga jätnud pliidile ning siis läinud teise tuppa jutustama ja unustanud toidutegemise. Või oli potis süttinud ning kandus edasi pliidi mittetöötava õhupuhastaja plastikosadele. Olles piisavalt kiire reageerimisega, saadi leek kustutatud ettejuhtuva kattega ning keegi viga olukorras ei saanud. 

Meelespea toidutegemiseks:

Kui teed süüa, siis ole kogu aeg toidutegemise juures. Tuli tekib kuumusest, mistõttu võib igal hetkel köögis leek tõusta. 

Veendu, et sul on kodus tulekustutustekk ja/või kustutusvahend. 

Põlevat rasva ei tohi veega kustutada! Rasva/õli süttimisel tohib seda kustutada vaid tuleteki või spetsiaalse rasvkustutiga. Veega kustutamisel rasv paisub ja leek plahvatab. 

Televiisorist leitud õpetused on tehtud proffide poolt. Meisterkokkade õpetusena pannil praetavat toitu põlema panna ei pruugi kodustes tingimustes hästi lõppeda, seega tasub teleris nähtu jätta proffidele. 

Puhasta regulaarselt kubu. Kubusse kogunenud rasv on äärmiselt tuleohtlik, mistõttu tuleb seda korrektselt iga paari aasta tagant hooldada. 

Suitsuandur päästab elu ja vara. Oluline on ka, et ahiküttega kodus oleks vingugaasiandur. 

Kui hirm tule ees on suur, siis kutsu kindlasti 112.

Viimased uudised