Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Kas te teadsite, et liha masstootmine viib maailma hukule lähemale ning lihavaba elu aitab kaasa kestmisele? Kui ei, siis on teie jaoks õige koht homme Võrumaal Sännas algav kogukonnaürituste sari, mis on suunatud kestlikule elule.

Homme, 16. jaanuaril kell 13.30 Võrumaal Sänna Kultuurimõisas algav seminar „Väikesed kogukonnad suures maailmas” avab kestlikke kogukondi toetavate sündmuste sarja, mis toimuvad jaanuarist kuni aprillini vähemalt kümnes Eesti linnas.
Seminaril osalemine on tasuta, aga vajalik on eelregistreerimine, mida saab teha veebis.
Sännas toimuval Arengukoostöö Ümarlaua sündmustel pakutakse ilma lihata toitu. Tööstuslik lihatootmine on neljas suurim kliimamuutuste põhjustaja.
Seminaride elluviimist toetavad Euroopa Komisjon ja välisministeerium. Seminar Sännas toimub koostöös Võrumaa Arenduskeskusega. Arengukoostöö Ümarlaud koondab Eesti 33 vabaühendust, mis tegelevad arengukoostöö ja kestliku arengu teemadega.
Sündmuste eestvedaja Agne Kuimeti sõnul sõltub nii praeguste kui tulevaste inimeste elukvaliteet looduskeskkonnast ja toetavatest kogukondadest. „Nüüdseks on kogu maailmas teadvustatud, et loodusressursid ammenduvad üha kiiremini,” ütles Kuimet, „heaolu suudavad luua vaid need ühiskonnad, kus majanduskasvu kõrval hakatakse hindama looduslikku tasakaalu ja teinetesest hoolimist.” Seminaride eesmärk on toetada kogukondi, kes soovivad tegeleda kestliku arenguga ehk looduse ja inimeste väärtustamisega. Osalema on oodatud nii kohalik omavalitsus, vabaühendused kui erasektor.
„Kodanikuühiskonnal on kestliku arengu tutvustamisel head kogemused. Erasektoril tugev mõju ühiskonnale, loodusele ning poliitikakujundajatele. Riik on aga huvitatud jätkusuutlikust ja heast valitsemisest,” selgitas Kuimet. „Et kõik saaksid vastu võtta otsuseid, mis on ühiskonnale pikaajaliselt kasulikud, peame koos planeerima ja tegutsema. Vaid ühise arutelu käigus saab tekkida ühine arusaam meie vajadustest, võimalustest ja tulevikupildist.”
Võrumaa Arenduskeskuse vabaühenduste konsultant Katrin Volman märkis, et Võrumaal haja-asustusega piirkonnas on inimesed üldiselt loodusega tihedas kontaktis. „Ma usun, et Võrumaa inimene teab väga hästi, kuidas toit lauale tuleb, siin on au sees isetegemine ja kohalike toidutraditsioonide hoidmine,” lisas Volman, „aga kuidas leida tasakaal väljastpoolt tuleva tarbimismaania ja looduläheduse vahel ning leida kindlus selles, et siinne rahulik loodusega kooskõlas kulgemine on väärt säilitamist ja edasi kandmist?“

Viimased uudised