Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Suvehooajal ei pea kõhuvaevuste süüdlast kaugelt otsima, sest tavaliselt on tegemist grillimise tagajärgedega. Proviisor jagab, missuguste kõhuprobleemidega apteekrite poole pöördutakse ja kuidas seedimine korras hoida.
Benu apteegi proviisori Kerli Valge-Rebane kogemusel on raskustunne kõhus kõige sagedasem kaebus, millega inimesed suvisel grillihooajal apteeki pöörduvad. „Tunne, et toit lihtsalt seisab ja seedimine on aeglustunud. Väga palju on kaebuseks ka kõrvetised, röhitsused, valu rinnaku taga. Magu on hädas tavapärasest erineva toidu seedimisega ning see avaldub eelpool kirjeldatud kaebustena. Samas kurdetakse liigsete gaaside, aga ka kõhulahtisuse ja -kinnisuse üle. Seega kogu kaskaad on tegelikult esindatud,” selgitab Valge-Rebane.
Suvisel perioodil ei pea spetsialisti sõnul kõhuhädade süüdlast kaugelt otsima, sest üldiselt on tegemist grillimise tagajärgedega. „Grillimine kui selline ei ole halb, aga inimesed ei suuda pahatihti sellele toimingule mõõdukusega läheneda. See tähendab, et kiputakse lihaga liialdama ja väga kerge on üle süüa,” ütleb ta.
Süües võta aeg maha
Grillimise puhul tuletab apteeker meelde kuldreeglit – poole taldrikust võiks moodustada salat ja/või köögiviljad; veerandi näiteks šašlõkk, liha; veerandi riis, kartul. „Seega ei ole mõistlik ainult lihast kõht täis süüa, sellega võib peaaegu kindlalt väita, et kõhuhäda on ainult aja küsimus,” hoiatab Valge-Rebane.
Proviisori sõnul ei tohi süüa kiirustades, kuna siis tarbitakse toitu rohkem kui vaja oleks. „Signaal, et kõht on täis, jõuab ajju alles 15-20 minutiga. Selle ajaga suudame aga rohkem toitu tarbida kui meile hea oleks. Seedimine algab juba suus, seega jälgi, et sa mälud toitu hoolsasti. Samas aitab korralik toidu mälumine võtta hoogu maha ja ka see aitab ennetada ülesöömist,” lausub Valge-Rebane.
„Grillimise puhul ei tasu ära unustada piisavat vedeliku, aga mitte alkoholi tarbimist. Suvel soojaga kaotab keha higistamisega palju vedelikku. Selleks, et ei tekiks vedelikupuudust, tuleb söögi ja joogiga see kaotatud kogus juurde tarbida,” lisab ta.
Liikumine toetab seedeprotsesse
Pärast suurt söömingut tasub minna seltskonnaga jalutama või olla muul moel aktiivne. „Kõige halvem variant oleks süüa kõht korralikult täis – või halvemal juhul liiga täis – ja siis jääda diivanile passima. Liikumine nimelt toetab seedeprotsesse. Paraneb verevarustus ning see kiirendab seedetegevust,” soovitab apteeker. „Liha on meie organismile pigem raskesti seeditav.
Selleks, et tulla oma seedesüsteemile appi, võiks liha juurde alati manustada sinepit või mädarõigast. Mõlemad toetavad normaalset seedetegevust ja seedeensüüme.”
Ülesöömine toob kõrvetised
Kõrvetiste tekkel võib olla erinevaid põhjuseid, kuid suvisel ajal kipub proviisori kinnitusel põhjuseks olema ülesöömine. Sellisel juhul on kõhuõõnes rõhk suurenenud, mille tagajärjel maomahl pressitakse söögitorru, kus ta avaldub kõrvetistena.
„Kõrvetised võivad inimestel tekitada erinevaid sümptomeid. Kes kurdab paha maitse üle suus, kellel tekivad röhitsused. Mõni arvab, et südamega on probleemid, sest valuaistingu tekitanud piirkond on südame läheduses. Erinevate kaebuste taga on aga sama probleem – kõrvetised. Kui probleem on pikemalt kestnud, siis võib kaebuste hulka lisanduda häälekähedus, köha, kurguvalu ja tükitunne kurgus,” selgitab proviisor.
Valge-Rebane toob välja, kuidas kõrvetisi aitab vältida õige toitumine. „Väiksemate koguste söömine; kohvi, alkoholi, gaseeritud jookide ja terava toidu vältimine; rasvase toidu vältimine; võimalusel stressi vähendamine, sest kõrvetised võivad ka stressist hoogu juurde saada,” loetleb apteeker.
Kodune kõrvetiste leevendus
Kui juba kõrvetised endast märku annavad, siis kiire kodune leevendus on proviisori soovitusel näiteks väike näksimine või piima joomine. See peaks kiirelt, kuid pigem lühiajaliselt leevendust tooma. Ta toob välja, et apteegis on kõrvetiste vastu pakkuda kahte varianti preparaate – antatsiidid, mis neutraliseerivad juba tekkinud maohapet, ja prootonpumba inhibiitorid (PPI), mis vähendavad maohappe produktsiooni.
„Kui kõrvetiste kaebusi on üksikuid episoode, siis tasub hoida koduses apteegis antatsiide, mis on kiire leevendus ajutiselt kimbutavate kõrvetiste korral. Nad muudavad maohappe sooladeks, veeks ja süsihappegaasiks. Neid tohib kasutada vastavalt vajadusele. Kui aga probleem on sage, siis tasuks teha kuur PPI-dega ning ühtlasi konsulteerida perearstiga. Ravimit tuleb manustada vastavalt arstilt või apteekrilt saadud juhistele,” ütleb ta kokkuvõtteks.
Apteekri viis soovitust kõrvetiste vastu:
  1. Ära unusta taldrikureeglit! Poole taldrikust võiks moodustada salat, veerandi liha, veerandi riis või kartul.
  2. Söö aeglaselt ja mälu toit korralikult läbi. Korralik toidu mälumine aitab võtta söömisel hoogu maha ja ennetada ülesöömist.
  3. Joo vett. Piisav kogus vedelikku toetab seedetegevust ning aitab ennetada kõhukinnisuse tekkimist.
  4. Liigu. Liikumisega paraneb verevarustus, mis kiirendab seedetegevust.
  5. Sinep, mädarõigas. Kuna liha on pigem raskesti seeditav, võiks selle juurde alati manustada kas sinepit või mädarõigast, mis mõlemad toetavad normaalset seedetegevust ja seedeensüüme.

Viimased uudised