Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

ausamba

Räpinas jätkati pärast novembrilume sulamist paisjärve idakaldal asuva Ausamba pargi uuendamist, millest soovitakse kujundada paarsada inimest mahutav esindusplats.

Ausamba pargi arendustööd on jagatud kolmeks etapiks, millest käimasolev esimene töölõik hõlmab puude mahavõtmist, pargiga külgneva kõnni- ja sõidutee asfalteerimist ning Vabadussõja monumendi esisele alale kivikatendi paigaldust.

Kui puud on juba langetatud ja asfalt maas, siis kivisillutise paigaldamine on veel lõpetamisel. „Loodame väga, et ilm lubab paari nädala jooksul lõpetada Ausamba pargi katendi tööd,” lausus Räpina vallavalitsuse majandusosakonna juhataja Jaan Purge Lõunaeestlasele.

Kevadesse on lükatud platsi haljastustööd, mille käigus tehakse sillutisse jäetud tühikutesse viis roheala. „Siis on pilt teine,” lubas Purge.

Vana kask tuli maha võtta

Mullu sügisel korraldatud ideekonkursi võidutöö järgi uuendatav park jäi tööde käigus ilma reast puudest, mis on Räpina elanikes tekitanud vastakaid arvamusi.

„See oli Räpina jaoks üsnagi raske teema,” tõdes Purge. Kõige rohkem emotsioone tekitas Vabadussõja ausamba läheduses kasvanud vana kase mahavõtmine, sest seda polnud võimalik säilitada.

„Selle juured said tee tegemisel vigastada,” lausus Purge. „Kahjuks pidime selle maha võtma.”

Ausamba pargi uuendamise järgnevates etappides on vallal kavas korrastada paisjärve rannaala, sealhulgas saagida maha rannaribal olevad puud ning püstitada rannahoone.

Räpina Ausamba pargi muudab omapäraseks asjaolu, et seal seisavad tegelikult kõrvuti kaks hukkunud sõjameestele pühendatud obeliski. Pargi uus kujundus toob esile Vabadussõja sõduritele püstitatud samba, kuid selle kõrval, elupuude taga, on obeliskiga tähistatud teises maailmasõjas punaarmees hukkunud sõdurite matmispaik.

Arved Breidaks

Viimased uudised