Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Savvusanna-virbitüse katseversiooni vaatamine Võru Turismiinfopunktis. Foto: Kadri Moppel

Eesti üllatab tänavusi Grüne Woche külastajaid mitmete uuendustega – väljapaneku keskmes on jätkuvalt hea Eesti toit, kuid messikülastajatele pakutakse virtuaalprillide abil suitsusauna elamust ja tutvustatakse UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirjas olevat Võromaa suitsusauna kombestikku. Koostöös Läti partneritega tõstetakse eraldi esile Liivimaa maitseid ja toidutootjaid.

Suitsusaun on Grüne Wochel virtuaalne ja mänguline. Pop-up saunalaval istudes saavad messilised osa ehedast suitsusaunas käigust virtuaalreaalsuse prillide kaudu. Suitsusauna virtuaalreaalsuse arendust toetab Leader projekt „Vana-Võromaa kultuuriruumi turundamine“.

Mooska Suitsusaunatalu pererahvas näitab soovijaile vihtlemist ja tutvustab suitsusaunatavasid, annab mekkida saunas suitsutatud liha. Messi külalistele näidatakse lühifilme Vana Võromaa suitsusaunast ja liha suitsutamisest suitsusaunas. Liha suitsutamise teemalised lühifilmid on valminud EL ASTRA projekti „Konkurentsivõimeline teadustegevus Eesti Rahva Muuseumi akadeemilistes vastutusvaldkondades” raames.

„Eesti toiduained on juba 26. korda esindatud täna Berliinis avataval maailma suurimal põllumajandus- ja toidumessil Internationale Grüne Woche. Oleme viimase rohkem kui veerandsajandi jooksul tutvustanud Berliinis toimuval esinduslikul näitusel oma riiki, toitu ja turismivõimalusi,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul on Eesti väljapaneku keskmes meie kaunis mets ja puhas loodus, Eestile omased loodusannid ning ulukiliha. Tootevalikust ei puudu ka eestimaalaste poolt armastatud traditsioonilised toiduained ja joogid. Kogenud reisikonsultandid tutvustavad messikülastajatele Eesti turismivõimalusi.

18.-29. jaanuaril Berliinis toimuv mess Grüne Woche on Euroopa üks suurimaid toidu ja rohelise elu messe. Mess toimub 115,200 m² suurusel alal, esindatud on üle 60 riigi. Messi on viimastel aastatel külastanud 10 päeva jooksul üle 400 000 külastaja.

Eesti ühist näituseala korraldab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Üks osa Eesti väljapanekust keskendub Liivimaa Toiduteele koostöös Eesti Maaturismiga. Eesti pärand-ja toidukultuuri esitletakse UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirjas oleva suitsusauna pärimuse, kombestiku tutvustamisega ja saunas suitsutatud liha mekkimisega.

„Eesti Rahva Muuseumi üheks oluliseks tegevusvaldkonnaks on viimastel aastatel kujunenud toidupärandi uurimine ning sellealase arendustegevuse toetamine. EL ASTRA meetmest toetatud projekti raames korraldatakse konverentse ja töötubasid, tutvustatakse muuseumi toiduteemalisi materjale ning nõustatakse väiketootjatest koostööpartnereid tootearenduse vallas. Koostöö eesmärgiks on väärtustada kohalikku toidutoorainet ja tehnoloogiaid ning traditsioonilise toiduga seotud  pärimust.” ütles ERM-i teadur Anu Kannike.

Grüne Woche on eelkõige lõpptarbijamess, mis on sakslaste ja paljude teiste riikide põllumajandus- ja toidusektori esindajate jaoks olulise suursündmusena heaks platvormiks Eesti toidu tuntuse tõstmisele.

Sellel aastal on Grüne Woche messil esindatud 35 Eesti ettevõtte tooted: Linnamäe Lihatööstus, Kehtna Mõisa OÜ, E-Piim Tootmine, Farmi Piimatööstus, Andre Juustufarm, Tere, Liviko, Moe, A Le Coq, Kümmel ATM, DGM Shipping, Mobec, Kalev, Minna Sahver, Nordic Organic, Aare Jõumees, Bacula, RemedyWay, Mahetark, Must Küüslauk, Rõngu Mahl, Naat ja Naeris, Põltsamaa Felix, Tartu Mill, Eesti Pagar, Muhu Pagarid. Liivimaa Maitsete stendilt leiab ettevõtted Epi talu, Mulgi Pruulikoda, Mulke Crisps, Mustjala Mustard, Vaba Aed ja UMA MEKK kaubamärki kandvad Nopri Talumeierei, Mooska Suitsusaunatalu, Siidrikoda ja BerryMush.

Eesti toitu ja turismivõimalusi tutvustava väljapaneku leiab Berliini messikeskuse hallist 8.2 (stend nr 106, 107). Eestiga samas hallis asuvad ka teiste Põhja- ja Baltimaade Läti, Leedu, Taani, Rootsi ja Norra väljapanekud. Messi tänavuse ametliku partnerriigi Soome väljapaneku leiab meie vahetust naabrusest hallist 10.2.

Lisainfot Eesti väljapaneku kohta leiab veebilehtedelt www.naturlich-estland.eu ja www.gruenewoche.de. Messil osalemist toetab Maaeluministeerium. Liivimaa Maitsete väljapaneku korraldamist toetab Eesti-Läti programm piiriülese koostööprojekti „Livonian Culinary Route” raames.

Viimased uudised