Uuring: ülitöödeldud toit võib tuua Parkinsoni
Avaldatud: 5 juuni, 2025Rühm Hiina ja Ameerika Ühendriikide teadlasi on otsinud ülitöödeldud toidu ja Parkinsoni tõve vahelisi seoseid ja tuvastanud, et suuremas koguses ülitöödeldud toidu tarbijail võib teistest sagedamini ette tulla närvisüsteemihaiguse varajasi tunnuseid.
Xiang Gao Shanghaist Fudani Ülikoolist ja ta kolleegid käsitlesid ülitöödeldud toitudena muu hulgas mitmesuguseid kastmeid, määrdeid, komme, küpsiseid, suhkrustatud või magusainestatud jooke, maitsestatud ja lisaainestatud singiviilukesi, kõiksugu vorstikesi ja muud seesugust, vahendab Novaator.
Andmeid koguti enam kui 42 000 inimese kohta, keskmises vanuses 48 eluaastat, kellel uuringu alguses Parkinsoni tõbe ei olnud, ja nende jälgimist jätkati 26 aasta jooksul.