UMA MEKK Sügisgurmee kutsub märkama ja väärtustama kohalikku toitu
Avaldatud: 8 oktoober, 2025UMA MEKK võrgustiku koordinaatori Kristin Krinali sõnul on Sügisgurmee eelkõige austusavaldus kohalikule toidule ja inimestele, kes seda kasvatavad. „Viimasel ajal on palju räägitud kohaliku toidu olulisusest ja kättesaadavusest, meie eesmärk on, et kohalikku toorainet väärtustatakse ja kasutatakse,” selgitab Krinal.
Sel aastal osaleb kampaanias seitse restorani, igaüks oma isikupärase käekirjaga. Haanjas asuv Suur Muna pakub Lõuna-Eesti maitseid koduse ja looduslähedase hõnguga. Obinitsa järve kaldal asuvas Ilmaveere restoranis ootab külastajat rahulik atmosfäär ning nulljäätmete põhimõttel loodud maitserännak. Võru linnas tegutseva Stedingu Maja resto ja kohtumispaiga (endine NAMM resto) erimenüüs on traditsiooniliselt ulukiliha ja metsasaadused, mida täiustavad kohalike käsitööveinidega Pindi Veinitalu ja Uue-Saaluse Veinitalu.
Rõuge Ööbikuoru Villa restorani erimenüüst leiate klassikalised road, millele on lisatud põnevaid maitsenüansse. Karula rahvuspargis asuv Veetka talu metsarestoran Ürg kutsub maitseid otsima metsast ja niidult, kus loodus ise on menüü inspiratsioon. Selle hooajal esimest korda osalev restoran La Storia Põlvast seob omavahel itaalia kokakunsti ja kohaliku tooraine.
Otepääl asuv Ugandi resto on sel korral eriliselt pühendunud nii suurtele kui väikestele gurmaanidele. Erimenüü kõrval on loodud eraldi ka lastemenüü, mis kutsub nooremaid maitseotsijaid avastama puhtaid ja koduseid maitseid. Ugandi joogikaardil on samuti kohaliku päritoluga joogid – Tedre talu limonaad ja Murimäe Veinikeldri veinivalik.
Lisaks kohalikule on tähelepanu all ka mahetooraine kasutamine – Võrumaa tänavuse Euroopa Mahepiirkonna tiitli taustal pakuvad nii metsarestoran Ürg kui ka Ugandi resto igas roas vähemalt 20% mahetoorainet.
UMA MEKK Sügisgurmee 3-käigulised erimenüüd on hinnaga 35–39 eurot. Kohtade arv on piiratud ja laud tuleks broneerida vähemalt 24 tundi ette.
Sügisgurmee ajal on külastajal võimalus kogeda, kuidas kohalik tooraine muutub loovate kokkade käte all elamuseks, mis peegeldab nii maitset, päritolu kui ka austust maa vastu.