Põlvamaa esimene talumeierei pääseb kaubaga poeletile
Mooste vallas tegutsev Üvasi talu on esimese Põlvamaa talumeiereina saanud loa hakata müüma oma kaupa ka kaubandusvõrgus ja hotellidele-toitlustajatele.
Kümme aastat tagasi hobi korras alanud kitsepiima tootmine on praeguseks välja kasvanud sajapealiseks kitsekarjaks, kelle piimast valmistatakse grilljuustu, riccotat, jogurtit ja kohupiima.
„Lisaks populaarsele kitsepiimast grilljuustule on nüüd plaanis hakata meiereis valmistama sama toodet ka lehmapiimast,” rääkis Üvasi talu perenaine Anne Grünberg. „Sellele lisanduvad peagi ka teised puhta maitsega kitsepiimatooted.”
Kui seni müüdi talu toodangut laatadel ning käest kätte, siis pärast veterinaar- ja toiduameti väljastatud luba, on võimalik pürgida oma kaubaga kaupluseletile
„Laatadel müümas käies küsisid väga paljud Põhja-Eesti inimesed minult toodete kättesaadavuse kohta. Nüüd saamegi tegeleda sellega, et meie tooted mugavamalt kättesaadavad oleksid,” ütles Grünberg.
Eeskujuks teistele
Põlvamaa Arenduskeskuse konsultant Tiiu Marrani sõnul võiks Üvasi talu edu olla innustav ka teistele maakonna väikeettevõtjaile.
„Kuna Põlvamaal on väga suur väikeettevõtete osakaal, siis on iga uus samm edasi meile väga oluline,” lausus Marran. „Loodan, et Üvasi talu oma visadusega loa taotlemisel on heaks näiteks ka teistele piirkonna väikeettevõtjatele.”
Üvasi talu grilljuustule on omistatud „Põlvamaa Rohelisem” märk Põlvamaa Arenduskeskuse ning tunnusmärk „Ehtne Talutoit” Eestimaa Talupidajate keskliidult.
Lõunaeestlane