Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Märtsi keskel Otepääl toimunud toidufestivali Otepää Maitsed Valgamaal külastas kahe nädala jooksul kokku 1175 huvilist Eestist, Lätist, Soomest ja Rootsist.

„Tagasiside näitas, et kohalikust toorainest valmistatud toidust peetakse väga lugu ning kõiki kohti hinnati üsna võrdsel tasemel,” ütles projektijuht Mailis Martin. „Tulemustega jäid rahule ka toitlustusettevõtted, kellel oli siiras rõõm toidugurmaanide rohkearvulise osavõtu üle. Südantsoojendav oli ka lugeda, et kuna märts on hea teeninduse kuu, siis meeldivat teenindust tõsteti esile ka meie projekti raames.”

Projektist võtsid osa viis piirkonna toidukohta: GMP Pühajärve Restoran, L.U.M.I kohvik, Ugandi Resto, Pühajärve SPA&Puhkekeskus ning Sangaste Rukki Maja. Iga toidukoht oli festivalinädalateks välja pannud 15 eurot maksva kolmekäigulise erimenüü.

Sügis toob festivalile jätku

Otepää vallavanem Kalev Laul märkis, et kuigi projekti järgi peaks järgmine toidufestival Otepää Maitsed Valgamaal toimuma järgmisel aastal, on toitlustuskohtade omanikel soov seda teha juba sellel sügisel.

„Sellise koostöö ja initsiatiivi üle on vaid hea meel,” ütles Laul. „Saime kinnitust, et Otepää on spordimeka, kus saab ka head toitu nautida.”

Tagasisidelehtede põhjal hinnati osalejate menüüde parimateks roogadeks:

GMP Pühajärve Restoran – dessert mustikad ja kuusevõrsed

L.U.M.I kohvik – dessert lumevahu teki all šokolaadikook pohlasahvtiga

Ugandi Resto – eelroog krehvtiselt kreemjas peedi-kitsejuustusupp

Pühajärve SPA&Puhkekeskus – dessert ahjuõun vaniljejäätise ja kaneeli-õunakrõpsudega

Sangaste Rukki Maja – eelroog sametine kõrvitsapüreesupp omaküpsetatud rukkileivaga

LÕUNAEESTLANE

FOTOD: LAURI LAAN

 

Otepää piirkonna viies restoranis algas esmaspäeval toiduturismi edendav festival „Otepää Maitsed Valgamaal”, kus kahe nädala jooksul saab tutvust teha kohalikust toorainest valmistatud kokanduslike meistriteostega.

Kampaaias osalevad restoranid-kohvikud on kaheks nädalaks välja töötanud kolmekäigulise erimenüü, mille üheks nurgakiviks on Lõuna-Eestis kasvatatud toiduained.

„Kohalikku toorainet on menüüde juures ohtralt kasutatud – põnevamatest saab välja tuua Lõuna-Eesti põdra, Sangaste rukki, Kivi talu mahe lambakarree, Otimäe talu tallemaksa, Mooska suitsusaunaliha,” loetles Otepää Maitsed Valgamaal projektijuht Mailis Martin.

Samuti on menüü koostamisel käiku läinud kuusevõrsed ja kohapeal idandatud mahedad mungaoad „Kõigi toidukohtade juures jäi silma, et inimesed armastavad ja oskavad lugu pidada kohaliku väiketootja toodangust,” lisas Martin.

Tuhatkond toiduturisti tulemas

Otepää vallavanem Kalev Laul soovib, et kampaania abil teadvustuks Otepää ka kui toiduturismi sihtkoht. „Kui tavaliselt tullakse siia kas suurvõistlusele või kontserdile ja käiakse söömas, siis nüüd on vastupidi – loodame, et kui tullakse siia sööma, siis leitakse ka teisi tegevusi,” rääkis Laul.

Kahe kampaanianädala jooksul loodetakse hea toiduga Otepääle meelitada tuhatkond külastajat nii Eestist kui Lätist.

„Paratamatult on kevad ja sügis sellised ajad, kus on natukene vähem turiste kui talvel ja suvel,” lisas Laul. „Loodamegi, et täiendav huvi Otepää vastu saab selle ürituse kaudu olema.”

Vaata videolugu Otepäält.

Arved Breidaks

FOTO: GMP Clubhotel Pühajärve restorani vanemkokk Kristina Jaanikesing pakub Otepää Maitsete menüüs eelroaks sibulasuppi.