Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Mahetoitude esikolmik. Foto: Lauri Laan

Täna 9. detsembril kuulutati mahepõllumajanduse aastakonverentsi auhinnatseremoonial välja parima mahetootja ja mahetoote konkursside võitjad.

Auhinnad andis üle regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras. Parima mahetootja tiitliga pärjati Äntu Mõis Lääne-Virumaalt, parimaks mahetoiduks kuulutati Äntu Gurmee mahekana puljong ja parimaks mahejoogiks YOOK mahe barista kaerajook.

Aastakonverentsi avasõnades rõhutas Regionaal- ja põllumajandusminister Hendrik Johannes Terras: „Mahepõllumajandus on oluline osa Eesti põllumajandusest ja riik väärtustab seda panust nii keskkonna, toidujulgeoleku kui maaelu seisukohalt. Mul on väga hea meel, et täna tunnustame parimaid mahetootjaid ja mahetooteid. Need lood näitavad, kuidas visadus, teadmised ja kvaliteet loovad tulemusi, mis hoiavad kogu Eesti mahetootmise mainet kõrgel.”

Konkursi korraldaja Airi Vetemaa tunnustas kõiki konkursil osalenud ettevõtteid: „Nad tegutsevad sügava pühendumusega, hoides au sees toodangu kõrget kvaliteeti ning toetades loodusväärtuste ja elurikkuse säilimist.” Parima mahetootja tiitli pälvinud Äntu Mõisa puhul tõi ta välja: „Lauri Bobrovski on mahetootjana valinud ühe keerukama tegevusvaldkonna – linnukasvatuse. Äntu Mõis on kasvanud algsest mahemunade tootjast mahebroilerite kasvatamise ja töötlemisega tegelevaks Eesti suurimaks mahelinnukasvatusettevõtteks, kelle kaubamärk Kikerikii kogub üha suuremat tuntust ja tarbijate poolehoidu.”

Parima mahetoote konkursi patroon, tippkokk Angelica Udeküll tõdes, et innovatsioon on jõuliselt jõudnud ka mahetoodete maailma. Parimaks mahejoogiks valitud YOOK mahe barista kaerajoogi puhul tõi ta esile kolm tugevust: toote selge uudsus, vastavus kaasaegsetele toitumisliikumistele, nagu veganlus, ning asjaolu, et väike Eesti suudab taoliste toodetega ennast maailmakaardile asetada.

Parima mahetoidu kategoorias võidutsenud Äntu Gurmee mahekana puljong on Udekülli sõnul hea näide sellest, kuidas tootjad liiguvad väärindamises üha kõrgemale tasemele. „Kui seni oldi turul esmalt kanalihaga ja seejärel vorstidega, siis nüüd on ka kondid leidnud tee potti. Tulemuseks on tõeliselt maitsev ja tervislik puljong – mugavustoode, mis sobib igasse kööki ja igale toidulauale,” ütles ta.

Parima mahetootja ja -toote konkurss toimus kuueteistkümnendat korda. Konkursse korraldab Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Konkursi tulemused kuulutati välja mahepõllumajanduse aastakonverentsil, kus vaagiti mahesektori eri valdkondade väljakutseid ning arutleti võimaluste üle, mis toetaksid ala edasist arengut.

Konkursi tulemused: 

Parim mahetootja 2025 – Äntu Mõis OÜ, Lauri Bobrovski

II koht – Ostrova Mari OÜ, Aime ja Neeme Tulp

III koht – Volli Ladvik

Eripreemia: Oskusliku ja leidliku liha väärindaja eriauhind, Allika Talu OÜ, Argo Allikmets ja Aigi Anderson

Eripreemia: Uuenduslike lahenduste looja eriauhind Mällona Mõis OÜ, Heilo Altin

Parim mahetoit 2025 – Äntu Gurmee mahekana puljong, Äntu Mõis OÜ

II koht  – Mahe Urvaste kamaga hele šokolaad TÄIESTI KAMA, Roosiku OÜ

III koht – Veiselihast toorvorstid, Linnamäe Lihatööstus AS

Parim mahejook 2025 – YOOK mahe barista kaerajook, YOOK Production AS

II koht – Rabarberi limps, Mahlametsa OÜ

III koht – Musta sõstra täismahl, Wilawander OÜ

Eripreemiad:

Julge maitsekoosluse eriauhind – OleMari talu OÜ,

Maitsekate lugude eriauhind – Eerik’s Island OÜ, Eeriksaare Väeteed

Gurmeetoote eriauhind – Kloostrimetsa Fideikomiss UÜ, Angervaksasiirup

Tervisetoote eriauhind “Miljard piimhappebakterit ei saa eksida” – BirchLagoon OÜ,  Toidulisand “Hästi”

Veebihääletus Facebookis

Mahetoidusõprade lemmiktoit – Uustla talu grilljuust päikesekuivatatud tomatitega, Saare Maakari OÜ

Mahetoidusõprade lemmikjook – Rabarberi limps, Mahlametsa OÜ

Viimased uudised