Lõuna-Eesti söögikohtades kasutatakse veis ära põskedest sabani
Avaldatud: 11 juuni, 2025Tartu restoran Lihuniku Äri ja restoran Kodas teevad sel suvel koostööd. Valgjärvel asuvas restoranis saab alates 14. juunist laupäeviti ja pühapäeviti Lihuniku Äri kohalikust toorainest roogasid, esindatud on nii liha, kala kui ka taimne valik. Peakokk Eerik Kõutsi sõnul kasutatakse veis ära nii-öelda põskedest sabani.
Lihuniku Äri juht Katrin Noorkõiv ütleb koostööst rääkides, et mõlemat restorani ühendab eriline oskus: „See on Eestis ikkagi harukordne, et me pakume süüa ja juua toorainest, mida oleme ise kasvatanud ja ise toodanguks ehk suupäraseks valmistanud. Lihuniku Äri maheveise liha tuleb kohalikust veisekasvatusest ja Kodase käsitööjoogid valmivad sealsamas Valgjärvel. Alustame sel laupäeval ja mitmed kohad on täna juba ette kinni pandud.” Tartus Ülikooli tänaval tegutseva Lihuniku Äri restorani uksed on lahti tavalistel aegadel.
Kodase tegevjuhi Sulev Nõmmanni kinnitusel seob Lihuniku Äri ja Kodast pikk koostöö. „Me oleme vastastikku toorainet ja tooteid kasutanud palju aastaid. Need on olnud meie klientidele meele järele ja seetõttu otsustasime sel suvel teha sammu teineteisele lähemale ning veiseliha kohtub meie juures jookidega. Alates restorani avamisest viie aasta eest oleme tahtnud pakkuda eristuvaid maitseid ja toiduelamusi, mida varem ehk kogetud ei oldagi.” Lisaks söögielamusele on külalistel võimalus tutvuda kaasaegse joogi- ja toidutööstusega ja tutvuda Otepää kuppelmaastikul laiuvate 10 000 õunapuuga õunaaedadega.
Suveks Kodasesse siirduv Lihuniku Äri peakokk, menüü autor Eerik Kõuts kinnitab koostööd kommenteerides, et pakutavad joogid ja veiseliha sobivad hästi kokku. „Menüüd koostades rõhusin veiselihale, viis rooga on sellest toorainest ja meie toorvorstides on üle 80% veiselihast. Kasutame veise ära nii-öelda põskedest sabani, veisepõse arancinidest valmistatud eelroast kuni veisesabasupini.”
Pearoogade menüüs on veiseliha burger ja kuivlaagerdatud veisesteik, käsitöö toorvorstid serveeritakse mitmekesise lisandivalikuga. Karilatsi forell tuleb koos hooajaliste köögiviljadega ning taimne risotto on kerge roog, millele saab soovi korral lisada krevette. Kõik toidud on läbimõeldud maitsekombinatsioonidega ja kasutavad valdavalt kodumaiseid koostisosi.
Kodas on saanud Põlva maakonnalt tunnustuse Põlvamaa pärl, mis omistatakse ettevõtetele, kelle tuntus ulatub kaugele väljapoole maakonna piire. Sellele lisaks oldi aastal 2023 Eesti Ettevõtlusauhindadel Turismi Edendajate TOP 10 seas. Ettevõttel on hulgaliselt medaleid rahvusvaheliselt siidrite konkursilt International Cider Challenge – üks kuld, kaks hõbedat ja kaks pronksi.
Restoran asub Valgjärvel, Lõuna-Eesti nelja maakonna kokkupuute kohas. Vaid 12 minutilise autosõidu kaugusele jääb Otepää, Tartust Valgjärvele on 30-40 minutit, Riia jääb 180 km ja Tallinn 225 km kaugusele.

Restoran Kodas tegutseb Valgjärvel alates 2021 aastast, samas on ka käsitööjookide tööstus ja 10 000 puuga õunaaed. Pilt: Ingmar Nõmmann