Lasteaedades ja koolides hakatakse pakkuma tervislikumat toitu
Avaldatud: 9 mai, 2025Sotsiaalministeerium soovib muuta lasteaedade ja koolide toidu tervislikumaks ja mitmekesisemaks ning seetõttu uuendatakse ka menüüde põhimõtteid. Alates septembrist pööratakse rohkem tähelepanu marjadele, köögiviljadele ja kalale ning vähendatakse soola, lisatud suhkru ja töödeldud toidu osakaalu.
Uuringud näitavad, et iga kolmas Eesti koolilaps on ülekaalus ja praegused lasteasutuste toitlustamise nõuded on ajale jalgu jäänud. Sotsiaalministeeriumi rahvatervishoiu osakonna nõuniku Ingrid Põldsaare sõnul tuleb laste tervise toetamiseks uuendada lasteasutuste toitlustusnõudeid. „Heale tervisele laotakse vundament juba lapsepõlves ja selle eest ei saa vastutada ainult pered, sest siin mängivad rolli ka lasteaiad ja koolid,” ütles Põldsaar ja lisas, et uues määruses on senisest rohkem rõhku pandud köögiviljade, marjade, puuviljade ja kala pakkumisele. „Samas loobume aegunud ja ebamõistlikest nõuetest, näiteks nagu mikrotoitainete täpne arvestus,” selgitas ta. Septembrist ei pea kokk enam arvutama, kui palju C-vitamiini sisaldab porgand, vaid piisab, kui taldrikul on õigetes kogustes peamised toidugrupid. Nii muutub toitlustajate jaoks menüüde koostamine oluliselt paindlikumaks.
Tartu Ülikooli rahvatervishoiu kaasprofessori Taavi Tillmanni sõnul on ebatervislik toit Eestis suurem tapja kui alkohol ja tubakas kokku. Lõviosa kahjust tuleneb just vähesest köögiviljade, puuviljade ja kala tarbimisest. Tervise hoidmiseks peaksid inimesed vähendama töödeldud toidu, lisatud suhkru, soola, punase liha jm tarbimist ning uus määrus toetabki seda suunda.
„On teaduslikult tõestatud, et riik saab inimeste tervist mõjutada mitmel viisil ning lasteasutuste toiduvaliku parandamine on üks nendest,” ütles Tillmann ja lisas, et igapäevane toidukeskkond mõjutab otseselt inimeste toiduvalikuid ja kehakaalu. „Eriti oluline on lasteasutuste toiduvalik nende perede lastele, kelle menüüs mängivad suurt rolli rahalised võimalused,” rääkis ta. See on konkreetne samm selle nimel, et tervise hoidmine algaks juba lapsepõlves.
Uue määruse järgi ei pea laste toitlustamisel enam täpselt jälgima toidu mikrotoitainete sisaldust. Oluline on, et neil oleks taldrikul iga päev õigetes kogustes köögivilju, teravilju ja piimatooteid jne. Määrus põhineb taldrikureeglil ja toidupüramiidil, mis aitavad kujundada tervislikke toitumisharjumusi. Toidu valmistamisel julgustatakse kasutama maitsetaimi ja vürtse, aga vähem soola ja suhkrut.
Määrus „Nõuded laste toitlustamisele haridus- ja sotsiaalteenuse osutamisel ning püsi- ja projektlaagris” asendab seni 17. aasta taguse tervisekaitsemääruse ning seda kohaldatakse haridus- ja sotsiaalteenuseid pakkuvates lasteasutustes, sh laagrites ja asenduskodudes. Määrus hakkab kehtima 1. septembril 2025 koos uue rahvatervishoiu seaduse jõustumisega.
Lisainfo:
Määruse uuendamisel on võetud aluseks tervisevaldkonna tippekspertide soovituste põhjal koostatud riiklikud toitumissoovitused.
Olemasolevad nõuded, mis jäävad:
- Rohkes rasvas küpsetatud toite ei pakuta.
- Poolfabrikaatide piirang jääb endiselt sisse (viinereid, sardelle, keeduvorsti ei pakuta endiselt, piirangud laienevad ka teistele poolfabrikaatidele).
- Muna ja toorpiima võib kasutada üksnes kuumtöödelduna.
Täiendavad nõuded:
- Magusaineid sisaldavat toitu ei pakuta.
- Suhkrule ja soolale seatakse maksimaalne pakutav kogus.
- Alla 2-aastastele lastele ei pakuta mahla ega toite, mis sisaldavad vabu suhkruid.
Uued nõuded, milles seatakse normid:
- Piimatoodetele ja lihale on lisatud koguse vahemik, kui palju võib neid pakkuda.
- Köögiviljadele, puuviljadele, marjadele ja kalale on antud minimaalne kogus, mida peab pakkuma.
Määruse tekst: