Tel, WhatsApp +37258973482‬
info@lounaeestlane.ee

Foto: Mana Kaasik

Tuleva aasta toidupiirkonna tiitlit kannab Tartumaa. Jätkates Tartu 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna pärandit, loob maitsete aasta projekt Tartumaale võimaluse piirkonna tuntust veelgi tõsta ning tugevdada oma positsiooni kulinaaria ning toiduturismi valdkonnas.

„Tartumaal on suurepärane võimalus realiseerida Tartu 2024 kultuuriaastast tekkinud kogemus kohaliku toidu ja toidukultuuri tutvustamiseks. Tartumaa maitsete aasta kontseptsioon annab tugeva aluse toidukultuuri edendamiseks piirkonnas,” ütles Eesti toidupiirkonna valikukomisjoni esimees, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi biomajanduse asekantsler Madis Pärtel.

Komisjoni esimees tõi esile peamised kriteeriumid, mis aitasid piirkonnal tiitli võita: „Tartumaa jäi silma eelkõige innovatsiooni ja teaduspõhisusega. Väga suur töö on juba ära tehtud, nagu näiteks toidustrateegia väljatöötamine ning teadliku toitumise laiapõhjaline maakonnaülene kaasatus. Suurepärane initsiatiiv on kohaliku toidu kasutamise suurendamine avaliku sektori asutustes.”

Tartumaa toidupiirkond hõlmab kõiki Tartu maakonna omavalitsusi alates Tartu linnast kuni maapiirkondadeni. Maakonna toidumaastikku kujundab enam kui tuhat toiduvaldkonnas tegutsevat ettevõtet, sealhulgas põllumajandustootjad, toidu- ja joogitööstused, toitlustusasutused ja majutusettevõtted. Tartumaa toidupiirkonna eripära tugineb eelkõige toiduvaldkonna teadus- ja arendustegevustele ja suurele hulgale turismi- ja toidusündmustele.

2024. a toidupiirkonna tiitlit kannavad Saaremaa, Muhu ja Ruhnu. Saaremaa, Muhu ja Ruhnu maitsete aasta lõpetatakse pidulikult 2025. aasta aprillis ning toidupiirkonna sümboliks olev rändkahvel liigub juba mais edasi Tartu maakonda.

Viimased uudised