2025. aasta Eesti parim toiduaine on maitseküllane mereannitoode
Avaldatud: 23 aprill, 2025
Täna auhinnati Toiduliidu aastakonverentsil konkursi „Eesti parim toiduaine 2025” tiitlivõitjaid. Aasta parimaks toiduaineks kuulutati Marwi vannamei krevetid paprika ja küüslauguga.
Konkursi neljale kuldmärgile, mille hulgas jagati ka üldvõitja ehk parima toiduaine tiitel, kandideeris sada kodumaist toidutoodet. 2025. aasta parimaks lisandväärtusega toiduaineks valiti Chef Lundén mozzarellakauss, parimaks mittealkohoolseks joogiks karboniseeritud magneesiumivesi Värska Magneesium ja parimaks alkohoolseks joogiks Rock Hopper.
Tänavusel konkursil osales 65 Eesti toidutootjat kokku 155 tootega. Lisaks nelja kuldmärgi jagamisele tunnustati aastakonverentsil hõbemärkide saajaid ja parimaid väiketootjate tooteid, mis selgitati välja piirkondade lõikes.
Eesti toidutootjaid auhindasid Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis, regionaal- ja põllumajandusminister Henrik Johannes Terras ning Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
„On suur rõõm ja uhkus öelda, et Eesti toidutööstus ei ole vaatamata keerulistele aegadele teinud järeleandmisi tootearenduses ja kvaliteedis. Hindamiskomisjonis nägime, et kodumaised tootjad suudavad jätkuvalt meie toidulauale tuua tervislikke, kvaliteetseid ja põnevate maitsetega tooteid,” kinnitas Sirje Potisepp.
„Kohalikult toodetud toit toetab meie majandust, loob töökohti ja tugevdab kogukondi üle kogu Eesti. Selle väärtustamine ja eelistamine on meie kõigi ühine võimalus ja vastutus. Tänu kõigile, kes hoiavad meie toidulaua kodumaisena,” ütles Vabariigi Presidendi abikaasa Sirje Karis.
Sirje Potisepa sõnul oli konkursile üles seatud tootevalikus kvaliteedi kõrval selge märksõna tervislikkus: „Lihatoodete seas domineeris sel aastal kanaliha, valmistoitude seas tõusis esile tervisekauss, mille retsept vastab täpselt Eesti riiklikele toitumissoovitustele. Paljudes tootekategooriates on kasutatud vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete rikkaid komponente või näiteks oomega-3 rasvhappeid,” tõi Potisepp välja ning lisas, et tugevaks ja läbivaks trendiks on kujunenud ka suhkrusisalduse vähendamine.
Oluliste märksõnadena rõhutas Potisepp ka uuendusmeelset tootearendust ja põnevaid maitseid. „Eriti kirev maitsete palett paistis silma väiketootjate valikus, kelle võimalused käsitööna tootmisel on mitmekülgsemad. Kui peaks välja tooma läbiva maitsetrendi, võib eestimaalaste lemmikmaitseks pidada mangot, mida esines mitmes erinevas tootekategoorias. Võidutooteks said aga paljude kriteeriumide põhjal enim punkte kogunud Vannamei krevetid paprika-küüslaugu kastmes. See toode pakub rikkalikku maitseelamust ning sobib lihtsa vaevaga väga erineva eine valmistamiseks – olgu siis salatis, pastas, wrapis, võileival või lihtsalt suupistena,” märkis Toiduliidu juht.
Potisepa sõnul käis parimate toiduainete tiitlitele tihe rebimine. „Sageli eristas parimat järgmisest vaid 0,2 kuni 1-punktine vahe, mis näitab ikka väga suurt konkurentsi. Ettevõtted mõtlevad iga aastaga aina hoolikamalt läbi, millisel tootel millises kategoorias on edupotentsiaali, kuna võistlus on tõesti kõrgetasemeline,» ütles Sirje Potisepp. „Tunnustust on selgelt väärt kõik konkursil osalenud tootjad. Kodumaine tootmine on Eesti strateegiline vajadus. Kui tahame, et toit oleks meile kättesaadav ka kriisides, peame väärtustama oma tootjat igal ajal,” sõnas Potisepp.
Konkursile Eesti Parim Toiduaine 2025 said toiduainetööstused esitada uusi Eestis toodetud tooteid, mis on turule tulnud 2024. aasta jooksul. Tooteid hindas toiduvaldkonna ekspertidest koosnev hindamiskomisjon.
Toiduliidu korraldatav Eesti parima toiduaine valimine sai alguse 1994. aastal, toimudes tänavu juba 31. korda. Konkursi eesmärk on innustada tootjaid tegelema tootearendusega ja rikastada tarbijate toidulauda.
Eesti Parim Toiduaine 2025 konkursi kuldmärkide saajad
Eesti Parim Toiduaine 2025 – Marwi Vannamei krevetid paprika ja küüslauguga, tootja: JP Foods AS. Marwi vannamei krevetid paprika-küüslaugu kastmes on maitseküllane valmistoode, mis sobib kiireks ja kvaliteetseks eineks nii kodus kui ka liikvel olles. Krevette saab kasutada salatites, pastades, wrap’ides, võileibadel või serveerida suupistetena. Krevetid on pakendatud modifitseeritud atmosfääri pakendisse (MAP), mis säilitab krevettide naturaalse värskuse ja maitse ilma liigse rasvasisalduse või tugeva soolvee mõjuta.
Eesti Parim Lisandväärtusega Toiduaine 2025 – Chef Lundén mozzarellakauss, tootja: Lunden Food OÜ. Lundeni tasakaalustatud tervisekausside sarja kuuluv mozzarellakauss on kooslus aromaatsest kuskuss-salatist, röstitud köögiviljadest, mozzarellast ja küüslaugukastmest. Tervisekausi puhul on jälgitud, et makrotoitained oleksid Eesti toitumissoovitustega kooskõlas, tootesarja väljatöötamisse on kaasatud TFTAK toiduteadlased. Kastmesse on lisatud piimhappebakterit Lactobacillus helveticus Lafti® L10, et tõsta veelgi enam toote funktsionaalsust.
Eesti Parim Mittealkohoolne Jook 2025 – karboniseeritud magneesiumivesi Värska Magneesium, tootja: AS Värska Originaal. Värska Magneesium sisaldab lisaks loodusest ammutatud mineraalidele ka parajas koguses magneesiumi. Magneesium vähendab stressi ja ärevust, tagab hea une, leevendab lihas- ja närvivalu ning aitab hoida nii südame, vereringe kui ka luude tervist. Joogi koostisse kuuluvad vaid Värska Originaali looduslik mineraalvesi, magneesiumtsitraat ja süsihappegaas, mis teeb sellest kasuliku alternatiivi näiteks suhkrurikastele jookidele. Toode on värvuseta, maitselt nõrgalt soolane ja hapukas. Magneesiumivesi sai konkursil ühtlasi Rahva Lemmik 2025 tiitli.
Eesti Parim Alkohoolne Jook 2025 – õlu Rock Hopper, tootja: Saku Õlletehase AS. Laager tüüpi õlu Rock Hopper on tootja sõnul klassikalise Rocki nooruslikum ja uuendusmeelne vend. Pruulimisel on kasutatud trendikat dry-hopping meetodit, mida varasemalt on kasutanud peamiselt koduõlletootjad ja käsitööõlle pruulijad. See tähendab, et humalad lisatakse pruulimise hilisemas faasis, mis annab õllele juurde palju aroomi ja keha − nagu öeldakse õllemaailmas. Esile tuleb humalate värskus ja õlle maitses väheneb kibedus. Uue laagerõlle puhul väärib väljatoomist ka selle silmapaistev pakend.
Lisaks neljale kuldmärgi saajale selgitati konkursi käigus 9 hõbemärkide saajat ehk iga tootekategooria parimat, samuti Eesti väikeettevõtete parimad toiduained piirkonniti. Eesti Parima Toiduaine 2025 konkursil jagati välja ka järgmised eriauhinnad: Rahva Lemmik – karboniseeritud magneesiumivesi Värska Magneesium (Värska Originaal AS), Lemmik Vegantoode – mango-passionijäätis (La Muu AS), Kaupmeeste Lemmik – kaerasai jõhvikatega (Lõuna Pagarid AS), Meedia Lemmik – Vannamei krevetid Marwi paprika-küüslaugu (JP Foods AS), Tallinna eriauhind – Põhjala Treeninglaager hüpotooniline alkoholivaba õlu (Põhjala Brewing AS).